کمیسیون سلامت و تغذیه در دانشگاه علوم پزشکی اهواز برگزار شد

این کمیسیون با دستور کار تعیین اولویتهای سال جاری در راستای اجرای سند ملی امنیت غذا و تغذیه، رفع ابهام دستگاهها در روند اجرای این سند، تبیین شرح وظایف دستگاههای مجری و همکار و همچنین بررسی شیوهنامه تشکیل کمیسیونهای تخصصی ذیل دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
مهندس الهام احمدپور، رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان، با اشاره به گزارش سازمان جهانی بهداشت در خصوص وضعیت ناامنی تغذیهای در جهان اظهار داشت: با توجه به اهمیت موضوع امنیت غذا و تغذیه در شانزدهمین شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، دستور تلفیق اسناد ملی مرتبط با موضوع امنیت غذایی صادر شد. پس از هماهنگیهای بین سازمانهای مجری و همکار در این حوزه در سطح ملی، مقرر شد ۶ کمیسیون تخصصی در هماهنگی کامل با دبیرخانههای کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان ها، به موازات سطح ملی تشکیل شود.
وی ادامه داد: این کمیسیونها با هدف ایجاد هماهنگی بین ادارات کل/ سازمانهای مجری و ادارات کل/ سازمانهای همکار است و تشکیل کمیسیونها نافی وظایف ذاتی ادارات کل برای اجرای برنامهها نمیباشد بلکه ابزاری برای تحقق بهتر اهداف از طریق هماهنگی و تشریک مساعی است.
مهندس احمدپور افزود: از سال ۱۴۰۲ و پس از ابلاغ سند ملی امنیت غذا و تغذیه، با توجه به اینکه نان بهعنوان قوت غالب مردم و مهمترین منبع دریافت پروتئین، مواد معدنی و ... میباشد، به دبیرخانههای کارگروه سلامت و امنیت غذایی تکلیف شد تا در راستای تحقق اهداف سند ملی امنیت غذا و تغذیه، موضوع استقرار آرد و نان کامل در استان در دستور کار قرار گیرد که خوشبختانه با همکاری کلیه دستگاههای ذیربط استانی پیشرفتهایی در این خصوص حاصل شد و در حال حاضر ۲۵ نانوایی در استان به پخت نان کامل مشغول میباشند. وی افزود در سال جاری علاوه بر ادامه روند استقرار آرد و نان کامل در استان، موضوعات دیگری از سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی استخراج شده و در دستور کار پیگیری و اجرا قرار دارد که یکی از مهمترین آنها ارتقای فرهنگ تغذیه جامعه می باشد.
همچنین در این نشست، مهندس مهنوش صاحبدل، مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به چالشهای جدی حوزه سلامت تغذیه در استان، نسبت به پیامدهای الگوی نامناسب غذایی و مصرف غلات تصفیهشده هشدار داد.
وی اظهار داشت: امنیت غذا و تغذیه به معنای دسترسی فیزیکی و اقتصادی همهجانبه و مستمر به غذای کافی، سالم، قانونی و منطبق با معیارهای فرهنگی است؛ منظور از غذای سالم، غذایی است که حاوی ریزمغذیهای ضروری برای عملکرد صحیح سلولهای بدن و دستیابی به یک زندگی سالم و فعال میباشد.
وی با اشاره به الگوی نامناسب تغذیه در استان، گفت: یکی از مهمترین مشکلات ما استفاده گسترده از نانهای سفید و کمسبوس است؛ به گونهای که برخی نانواییها، نانهایی با ۱۵ تا ۱۸ درصد سبوسگیری عرضه میکنند که فاقد ارزش تغذیهای مطلوب هستند.
صاحبدل ادامه داد: بر اساس آخرین مطالعات علمی، در کشور ما، مصرف بالای غلات تصفیهشده، مانند نانهای سفید، بهعنوان عامل مهم تغذیهای مرگهای زودهنگام (زیر ۷۰ سال) شناسایی شده است.
وی با بیان اینکه برخی نانواییها در اهواز و شهرهای دیگر اقدام به عرضه نان با آرد کامل کردهاند، گفت: این نانها تنها ۶ درصد سبوسگیری شدهاند و رنگ آنها نیز تفاوت زیادی با نانهای رایج ندارد، اما از نظر تغذیهای بسیار ارزشمندتر هستند.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان، مصرف بالای نمک، فستفودها، نوشیدنیهای قندی، روغنها و غذاهای سرخشده را از دیگر چالشهای حوزه تغذیه دانست و افزود: مصرف پایین ماهی، حبوبات، سبزی و میوه نیز از جمله عوامل موثر بر کاهش کیفیت رژیم غذایی خانوارهای ایرانی است.
صاحبدل در ادامه، با اشاره به تفاوت بین «سیری شکمی» و «سیری سلولی» گفت: آنچه امروز در جامعه رواج دارد، نوعی سیری شکمی است که عمدتاً با مصرف غذاهای پرکربوهیدرات مانند نان و سیبزمینی بهدست میآید. این در حالی است که بدن برای عملکرد صحیح نیازمند دریافت ریزمغذیها، ویتامینها و پروتئینها از منابعی مانند گوشت، حبوبات، لبنیات، میوهها و سبزیهاست.
وی همچنین با اشاره به راهبردهای تدوینشده در اسناد دانشبنیان حوزه تغذیه، اظهار کرد: یکی از مهمترین اقدامات، اصلاح الگوی مصرف بر اساس اصول علمی تغذیه با هدف کاهش انواع سوءتغذیه است. در همین راستا، پوشش حداقل ۹۰ درصدی نمک تصفیهشده یددار و فرهنگسازی برای عدم مصرف نمکهای دریایی غیرمجاز و نمکهای رنگی، از جمله اهداف ما در این زمینه است.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان در پایان، به فعالیت کمیته فرهنگسازی در معاونت بهداشت اشاره کرد و گفت: افزایش آگاهی عمومی و ایجاد مطالبهگری در مردم و استفاده از محصولات غذایی سالم از اهداف این کمیته است.
نظر دهید