• 1404/01/13 - 22:08
  • - تعداد بازدید: 22
  • - تعداد بازدیدکننده: 22
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
متخصص روانپزشکی هشدار داد:

اختلالات روانی و مصرف مواد مخدر، عوامل خطرآفرین در تصادفات رانندگی

به گزارش وب‌دا خوزستان، دکتر شاهین نوروزی، متخصص روانپزشکی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز با اشاره به اهمیت پویش ملی ایمنی و سلامت سفر، بر ارتباط مستقیم اختلالات روانپزشکی و مصرف مواد مخدر با وقوع تصادفات رانندگی تاکید کرد.

دکتر نوروزی اظهار داشت: رانندگی فعالیتی پیچیده است که نیازمند هماهنگی بالای شناختی و عضلانی شامل مهارت‌های دیداری فضایی، توجه، تمرکز، تصمیم‌گیری سریع و سرعت واکنش مناسب است و هرگونه اختلال در این مهارت‌ها می‌تواند منجر به رانندگی ناایمن و در نهایت تصادف شود.

این متخصص روانپزشکی با تشریح تاثیرات انواع اختلالات روانپزشکی بر رانندگی گفت: اختلالات خلقی مانند افسردگی با ایجاد اختلال در تمرکز، خستگی، خواب‌آلودگی و کاهش انگیزه، عملکرد رانندگی را مختل می‌کنند. همچنین، افکار خودکشی در افراد افسرده می‌تواند در حین رانندگی بروز کرده و خطرات جدی برای راننده و سرنشینان ایجاد کند.

وی در خصوص خطرات اختلالات دوقطبی در رانندگی، اظهار داشت: اختلالات دوقطبی به ویژه در فاز مانیا با ایجاد رفتارهای پرخطر، رانندگی‌های سریع و بی‌احتیاطی، عدم توجه به عواقب آن و حواس‌پرتی، احتمال وقوع حوادث رانندگی را افزایش می‌دهند. در اختلالات سایکوتیک نیز توهمات و اختلالات ادراکی ناشی از این اختلالات می‌توانند تمرکز، درک و کارکردهای شناختی لازم برای رانندگی ایمن را تحت تاثیر قرار داده و منجر به تصادف شوند.

دکتر نوروزی همچنین درباره اختلالات اضطرابی عنوان کرد: انواع مختلف این اختلالات می‌توانند با ایجاد اختلال در تمرکز، توجه و سرعت واکنش، زمینه‌ساز حرکات ناگهانی فرمان یا کندی واکنش و در نهایت تصادف شوند. حمله پانیک در حین رانندگی و یادآوری خاطرات تصادفات قبلی در اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) نیز عملکرد راننده را مختل می‌کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز با تاکید بر اهمیت توجه به اختلالات خواب و تاثیر آن بر رانندگی، گفت: کم‌خوابی، پرخوابی، نارکولپسی، آپنه‌های خواب و سایر اختلالات خواب با ایجاد اختلال در تمرکز، هماهنگی عضلانی و دیداری فضایی و خواب‌آلودگی در حین رانندگی، خطر تصادف را به شدت افزایش می‌دهند.

دکتر نوروزی در ادامه به نقش مخرب مصرف مواد مخدر در وقوع حوادث رانندگی اشاره کرد و افزود: مطالعات متعدد نشان داده‌اند اختلالات مصرف مواد در صدر عوامل خطر تصادفات قرار دارند. مطالعه انجام شده در بیمارستان گلستان نیز نشان داد که درصد قابل توجهی از افراد تصادف‌کرده، سابقه مصرف قرص‌های خواب‌آور و مواد مخدر در روزهای قبل از حادثه را داشته‌اند.

وی ادامه داد: مصرف مواد مخدر در فاز مسمومیت با ایجاد مهارگسیختگی، رفتارهای تکانشگر و پرخطر، اختلال در تمرکز، قضاوت و تصمیم‌گیری، و در فاز ترک با ایجاد اختلال در تمرکز و کارکردهای شناختی، مشکلات جدی برای رانندگی ایجاد می‌کند. همچنین، مصرف برخی مواد مانند ماری‌جوانا و الکل می‌تواند تا ساعت‌ها هماهنگی عضلانی و عملکرد رانندگی را مختل کند.

این متخصص روانپزشکی عنوان کرد: مصرف محرک‌ها نیز با افزایش تکانشگری و رفتارهای پرخطر، احتمال تصادف را بالا می‌برد. حتی مصرف سیگار نیز به دلیل ایجاد حواس‌پرتی، نیاز مکرر به مصرف و هایپوکسی ناشی از آن در فضای بسته، تمرکز و سرعت واکنش راننده را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

دکتر نوروزی در پایان توصیه کرد: در معاینات دوره‌ای رانندگی لازم است مصرف مواد مخدر، اختلالات روانپزشکی و اختلالات خواب به طور دقیق‌تری ارزیابی و تست‌های غربالگری برای رانندگان انجام شود. همچنین، افرادی که در خود علائم این اختلالات را مشاهده می‌کنند، برای درمان باید به متخصص مربوطه مراجعه کنند تا از بروز حوادث ناگوار پیشگیری شود.

  • گروه خبری : گروه های مطالب,دانشجویان
  • کد خبر : 5036
کلمات کلیدی
کاوه انصاری
خبرنگار

کاوه انصاری

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

پکس مرکزی

پکس مرکزی

نوپا (نظام نوین اطلاعات پژوهش‌های ایران)

اورژانس 115

اورژانس 115

سامانه نوبت‌دهی

آیین‌نامه و بخشنامه‌ها

نشریات علمی

پیشخوان مجوزهای کشور

سامانه رسیدگی به شکایات

سامانه پیگیری مکاتبات

خدمات شناسه‌دار

سالنامه آماری

دانش آموختگان

نمایشگاه مرکز رشد دارویی، سلامت

ملاقات با مدیران