• 1404/02/29 - 16:54
  • - تعداد بازدید: 69
  • - تعداد بازدیدکننده: 67
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
فلوشیپ روانپزشکی سالمندی:

یک چهارم سالمندان گرفتار تنهایی و انزوای اجتماعی هستند

دکتر مریم پورشمس، فلوشیپ روانپزشکی سالمندی در گفت‌وگو با وب‌دا خوزستان، با اشاره به روند رو به رشد جمعیت سالمندان در جهان و ایران، نسبت به بحران سالمندی و چالش‌های پیش روی سلامت روان این گروه سنی هشدار داد.
 
وی گفت: جمعیت جهان به سرعت در حال پیر شدن است و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰، تعداد ۱.۴ میلیارد نفر در جهان ۶۰ سال یا بیشتر سن داشته باشند.
 
وی با اشاره به سرعت بالای سالمند شدن جمعیت در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، خاطرنشان کرد: بسیاری سال ۱۴۱۰ را شروع بحران سالمندی در کشور می‌دانند. در این سال، جمعیت سالمندان ایران به ۱۳.۵ میلیون نفر خواهد رسید که بالغ بر ۱۴ درصد جمعیت کشور می‌باشد و ایران رسما وارد دوره سالمندی خواهد شد.
 
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز اظهار داشت: پس از سال ۱۴۱۰، روند رشد جمعیت سالمندی در ایران سرعت بیشتری خواهد گرفت و جمعیت سالمندان در سال‌های ۱۴۳۵-۱۴۴۵ به حدود ۳۳ درصد خواهد رسید.
 
دکتر پورشمس، پدیده سالمندان تنها، بحران ورشکستگی صندوق‌های بازنشستگی و افزایش شدید هزینه‌های بیمه و دولت در بخش سلامت و مراقبت از سالمندان را از جمله مشکلات ناشی از تغییرات جمعیتی دانست.
 
فلوشیپ روانپزشکی سالمندان در ادامه، به تشریح عوامل موثر بر سلامت روان سالمندان پرداخت و گفت: در سنین بالاتر، سلامت روان علاوه بر عوامل محیطی و اجتماعی، تحت تاثیر عوامل استرس‌زای خاص مرتبط با سالمندی مانند سوگ، کاهش درآمد، کاهش حس هدف در بازنشستگی، تبعیض سنی، از دست دادن ظرفیت‌های جسمی و شناختی و بیماری‌های طبی قرار می‌گیرد.
 
وی با تاکید بر اینکه بیماری‌های سلامت روان در بین سالمندان اغلب کمتر شناخته شده و کمتر درمان می‌شوند، افزود: حدود ۱۴ درصد از سالمندان، حداقل از یک اختلال روانپزشکی رنج می‌برند و شایع‌ترین آن‌ها، افسردگی، اضطراب و دمانس (زوال عقل) هستند. معمولا انگ زدن در مورد این بیماری‌ها، سالمندان را از درخواست کمک باز می‌دارد.
 
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز، افزایش سن را مهم‌ترین عامل خطر برای بیماری زوال عقل دانست و تصریح کرد: این بیماری علاوه ‌بر مشکلات شناختی، علائم روانپزشکی مانند افسردگی را نیز به همراه دارد و نیاز به دسترسی به مراقبت‌های سلامت روان با کیفیت را افزایش می‌دهد.
 
این فلوشیپ روانپزشکی سالمندی، همچنین به مسئله تنهایی و انزوای اجتماعی در بین سالمندان اشاره کرد و گفت: حدود یک چهارم سالمندان گرفتار تنهایی و انزوای اجتماعی هستند که از عوامل خطر اصلی برای بیماری‌های روانی در سنین بالاتر محسوب می‌شوند.
 
وی اظهار داشت: سالمند آزاری نیز از دیگر مسائل مهم در این گروه سنی است. سوءاستفاده‌های جسمی، کلامی، روانی، جنسی، مالی و همچنین غفلت، عواقب جدی برای سالمندان به دنبال دارد و می‌تواند منجر به افسردگی و اضطراب شود.
 
دکتر پورشمس در پایان، با اشاره به تاکید سازمان جهانی بهداشت بر حمایت از سالمندی سالم، خاطرنشان کرد: سازمان جهانی بهداشت، استراتژی‌های کلیدی در جهت ارتقای سلامت روان و پیشگیری در این گروه سنی، را شامل اقداماتی برای کاهش ناامنی مالی و نابرابری درآمد، برنامه‌های تضمین مسکن و حمل و نقل امن و قابل دسترس، حمایت اجتماعی از سالمندان و مراقبان آن‌ها، حمایت از رفتارهای سالم و برنامه‌های بهداشتی و اجتماعی هدفمند برای گروه‌های آسیب‌پذیر عنوان کرده است.
  • گروه خبری : گروه های مطالب,دانشجویان
  • کد خبر : 5809
کلمات کلیدی
کاوه انصاری
خبرنگار

کاوه انصاری

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

پکس مرکزی

پکس مرکزی

نوپا (نظام نوین اطلاعات پژوهش‌های ایران)

ستاد اطلاع رسانی بحران در وبدا

ستاد اطلاع رسانی بحران در وبدا

اورژانس 115

اورژانس 115

سامانه نوبت‌دهی

آیین‌نامه و بخشنامه‌ها

نشریات علمی

پیشخوان مجوزهای کشور

سامانه رسیدگی به شکایات

سامانه پیگیری مکاتبات

خدمات شناسه‌دار

سالنامه آماری

دانش آموختگان

نمایشگاه مرکز رشد دارویی، سلامت

ملاقات با مدیران