• 1404/03/16 - 18:07
  • - تعداد بازدید: 55
  • - تعداد بازدیدکننده: 55
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز:

کنترل فشار خون با مصرف منطقی دارو و رعایت سبک زندگی سالم

دکتر فرخ رامش، دکترای فارماکولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در گفت‌وگو با وب‌دا خوزستان با تأکید بر اهمیت مصرف منطقی دارو در جهت کنترل فشار خون، گفت: این بیماری اغلب بدون علامت است و بسیاری از افراد ممکن است سال‌ها به آن مبتلا بوده و بی‌خبر باشند. لذا تنها راه قطعی تشخیص فشار خون بالا، سنجش منظم آن توسط پزشک است.
 
دکتر رامش به نقش حیاتی اقدامات غیردارویی در کنترل بیماری‌های مزمن مانند فشار خون بالا اشاره کرد و افزود: گاهی اهمیت این اقدامات، مانند کاهش وزن، محدودیت مصرف نمک، ترک دخانیات، کاهش چربی‌های اشباع شده، انجام ورزش‌های هوازی منظم، مصرف میوه و سبزیجات، و مدیریت استرس و اضطراب، حتی از مصرف دارو نیز بیشتر است.
 
وی ادامه داد: در بسیاری از موارد اولیه تشخیص فشار خون، با رعایت همین اقدامات، می‌توان بیماری را بدون نیاز به دارو کنترل کرد. کاهش هر ۱۰ کیلوگرم وزن می‌تواند بین نیم تا ۲ واحد فشار خون را کاهش دهد و این نشان‌دهنده تاثیر بالای سبک زندگی سالم است.
 
این عضو هیات علمی دانشگاه تاکید کرد: بیماران، به ویژه افراد مسن که ممکن است بیماری‌های زمینه‌ای دیگری مانند دیابت یا مشکلات تنفسی داشته باشند و داروهای متعددی مصرف کنند، حتماً باید در هنگام مراجعه به پزشک، لیست کامل تمامی داروهای مصرفی خود، حتی داروهای بدون نسخه، گیاهی و مکمل‌ها را ارائه دهند.
 
دکتر رامش علت این امر را تداخلات دارویی و تفاوت در انتخاب دارو بر اساس شرایط و بیماری‌های زمینه‌ای هر فرد، حتی با وجود شباهت در سطح فشار خون، عنوان کرد.
 
وی افزود: همچنین دادن اطلاعات لازم به پزشک مربوطه در مورد هرگونه آلرژی دارویی، عوارض شدید قبلی، یا شرایط خاص مانند بارداری و شیردهی، برای تجویز بهترین و ایمن‌ترین دارو ضروری است.
 
دکتر رامش به اهمیت حواشی دارو اشاره کرد و گفت: اگر گفته شود حاشیه به اندازه متن دارای اهمیت است، حرف گزافی نیست. حاشیه یعنی همه شرایط فردی و تداخلات احتمالی در نظر گرفته شود. بسیاری از داروها در دوران بارداری و شیردهی یا در افراد مسن تفاوت‌هایی در مصرف دارند که باید مورد توجه قرار گیرد.
 
دکترای فارماکولوژی افزود: پس از تجویز بهترین دارو، بیمار باید آن را دقیقاً بر اساس دستور پزشک، در زمان‌ها و فواصل مناسب مصرف کرده و هرگز بدون مشورت پزشک آن را قطع نکند.
 
وی همچنین در ادامه با تاکید بر این مطلب که درمان فشار خون اغلب کنترلی است و نه قطعی، خاطرنشان کرد: این یعنی تا زمانی که دارو مصرف می‌شود، بیماری کنترل شده است و با قطع دارو، فشار خون به وضعیت قبل باز می‌گردد. 
 
دکتر رامش به اهمیت سنجش فشار خون در محیط آرام و به دور از استرس در مطب پزشک اشاره کرد و گفت: گاهی اضطراب مراجعه به پزشک باعث بالا رفتن فشار خون می‌شود. در چنین مواردی، پزشک می‌تواند با پایش ۲۴ ساعته فشار خون در منزل، به تشخیص دقیق‌تری برسد.
 
وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو در مورد فراموشی دوز دارو اظهار داشت: اگر زمان مصرف بعدی دارو بسیار نزدیک است، بهتر است آن دوز فراموش شده مصرف نشود و دوز بعدی در موعد مقرر مصرف گردد. اما اگر فاصله زمانی کافی (یک تا دو ساعت) وجود دارد، می‌توان دوز فراموش شده را مصرف کرد. برای داروهایی که یک بار در روز مصرف می‌شوند، حتی با چند ساعت تاخیر نیز بهتر است مصرف شوند مگر اینکه به زمان دوز بعدی بسیار نزدیک باشند.
 
این عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به این نکته که هرگونه مصرف مکمل، داروی گیاهی یا تغییر در رژیم دارویی باید حتماً با مشورت پزشک انجام شود، افزود: ممکن است مصرف مکمل‌ها و داروهای گیاهی و یا تغییر در مصرف داروها منجر به کاهش بیش از حد فشار خون و ایجاد مشکل گردد. همچنین، رعایت تاریخ انقضا و شرایط نگهداری دارو (مانند دمای مناسب و دوری از نور مستقیم خورشید یا رطوبت) برای حفظ اثربخشی آن حیاتی است. 
 
رامش یادآور شد: برای تشخیص فشار خون بالا، نباید به دنبال علائم بود، بلکه سنجش منظم فشار خون زیر نظر پزشک ضروری است. 
 
این عضو هیئت علمی دانشگاه در پایان گفت: علاوه بر پزشک معالج فشار خون، بیماران باید در هر مراجعه به پزشک دیگری، حتی برای یک سرماخوردگی ساده، لیست کامل داروهای مصرفی و بیماری‌های زمینه‌ای خود را اطلاع دهند و معاینات دوره‌ای را برای جلوگیری از عوارض دیررس فشار خون بالا جدی بگیرند.
  • گروه خبری : گروه های مطالب,دانشجویان
  • کد خبر : 6102
کلمات کلیدی
کاوه انصاری
خبرنگار

کاوه انصاری

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

پکس مرکزی

پکس مرکزی

نوپا (نظام نوین اطلاعات پژوهش‌های ایران)

ستاد اطلاع رسانی بحران در وبدا

ستاد اطلاع رسانی بحران در وبدا

اورژانس 115

اورژانس 115

سامانه نوبت‌دهی

آیین‌نامه و بخشنامه‌ها

نشریات علمی

پیشخوان مجوزهای کشور

سامانه رسیدگی به شکایات

سامانه پیگیری مکاتبات

خدمات شناسه‌دار

سالنامه آماری

دانش آموختگان

نمایشگاه مرکز رشد دارویی، سلامت

ملاقات با مدیران