رئیس مرکز بهداشت خوزستان:
بیش از ۲۱ هزار حیوانگزیدگی در سال گذشته/ بیماری هاری بهشدت کشنده است

دکتر مهرداد شریفی، سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز در گفتوگو با وبدا خوزستان اظهار داشت: در سال گذشته ۲۱ هزار و ۱۶۸ مورد حیوان گزیدگی در استان خوزستان گزارش شد و ۴۰ درصد از افراد گاز گرفته شده توسط حیوانات مظنون به هاری، کودکان زیر ۱۵ سال هستند.
دکتر شریفی در این باره توضیح داد: در سالهای اخیر تعداد موارد حیوان گزیدگی در کشور به علت افزایش جمعیت سگها، نه تنها در سطح روستا بلکه در سطح شهرها، رو به افزایش بوده است. بنابراین مرکز بهداشت خوزستان با ارائه خدمات شبانهروزی در ۳۵ واحد مراقبت پیشگیری از حیوان گزیدگی و هاری در استان و انجام اقدامات مدیریت مواجهه با حیوان گزیدگی، تلاش کرد از ابتلا و مرگ حتمی تعداد زیادی از افرادی که توسط حیوانات گزیده شدهاند، پیشگیری کند.
وی تاکید کرد: با توجه به این شرایط، چنانچه اقدامی جدی و اصولی برای کنترل هاری در سگها و بهخصوص کنترل جمعیت سگهای بلاصاحب با رویکرد سلامت واحد توسط سازمان و ارگانهای مرتبط انجام نشود، روز به روز پیشگیری و مقابله با حیوان گزیدگی مشکلتر و کنترل بیماری هاری دشوارتر میشود.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: سگها عامل بیش از ۹۰ درصد موارد حیوانگزیدگی و انتقال بیماری هاری و مرگ ناشی از آن در انسان هستند و باید توجه داشت که حذف هاری از طریق پیشگیری از گزش سگ و انجام واکسیناسیون سگها امکانپذیر است.
دکتر شریفی عنوان کرد: بیماری هاری در واقع نوعی عفونت ویروسی دستگاه اعصاب مرکزی و قابل انتقال بین حیوان و انسان است که معمولا به واسطه گزش حیوان هار به انسان منتقل میشود و در صورت بروز علائم بیماری در انسان متاسفانه به شدت کشنده است. هدف کلی در برنامه کنترل هاری طبق اعلامیه سازمان جهانی بهداشت، حذف تمامی موارد مرگ انسانی در اثر ابتلا به بیماری هاری ناشی از گزش سگ تا سال ۲۰۳۰ میباشد.
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز گفت: علیرغم درصد کشندگی بالای این بیماری، در صورت انجام کلیه مراحل پیشگیری پیش از بروز علائم، از جمله شستشوی صحیح محل گزش با آب و صابون و تزریق سرم و واکسیناسیون به موقع و کامل میتوان از ابتلا به هاری پیشگیری کرد.
وی ادامه داد: شستشوی فوری و کامل زخم با آب و صابون پس از تماس با یک حیوان مظنون به هاری به مدت ۲۰ دقیقه برای هر زخم، بسیار مهم و حیاتی است و میتواند زندگی فرد حادثهدیده را نجات دهد.
دکتر شریفی اظهار داشت: بهمنظور پیشگیری و همچنین درمان هر مورد حیوانگزیدگی، برای خرید واکسن و سرم ضد هاری (یک دوره کامل واکسیناسیون) حدود ۱۰ میلیون تومان هزینه میشود و برای این منظور از گیرنده خدمت وجهی دریافت نمیشود، چرا که این خدمات به صورت رایگان ارائه می شود. به همین دلیل حیوانگزیدگی هر ساله هزینه بسیار زیادی را به سیستم سلامت تحمیل می کند.
وی توصیه کرد: برای پیشگیری از حیوان گزیدگی از نزدیک شدن به سگهای ولگرد و بدون صاحب بپرهیزید، چرا که بیشترین موارد حیوانگزیدگی انسانها توسط سگها روی میدهد. به طور کلی از آزار و اذیت حیوانات اجتناب کنید؛ چون علاوهبر سگ، سایر حیوانات اهلی و وحشی نیز میتوانند آلوده به ویروس هاری باشند و در صورت گزش، احتمال ابتلا به بیماری هاری وجود دارد.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان خاطرنشان کرد: در صورت بروز گزش و یا تماس با حیوانات که منجر به مجروح شدن و یا خراش پوستی گردید، بلافاصله به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه نمایید. پنجه کشیدن گربه (به علت لیسیدن پنجه) همانند گاز گرفتگی محسوب میشود و نیازمند دریافت واکسن میباشد.
نظر دهید