• 1404/02/01 - 21:47
  • - تعداد بازدید: 5
  • - تعداد بازدیدکننده: 5
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
رئیس مرکز بهداشت استان تشریح کرد:

روند اجرای طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع در خوزستان

دکتر مهرداد شریفی، سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز و رئیس مرکز بهداشت استان در گفت و گو با وب‌دا خوزستان، با اشاره به اجرای کامل برنامه پزشک خانواده در مناطق روستایی استان، گفت: در راستای اجرای طرح پزشک خانواده، سال گذشته بالغ بر یک میلیون و چهارصد هزار ویزیت پزشک در مناطق روستایی انجام شد و ۵۰ هزار مورد ارجاع به متخصص صورت گرفت.
 
دکتر شریفی با بیان این مطلب، افزود: دانشگاه علوم پزشکی اهواز خدمات سلامت خود را در حوزه بهداشت به جمعیتی بالغ بر ۳ میلیون و ۵۸۴ هزار و ۹۸۳ نفر در سطح استان به صورت شبانه‌روزی ارائه می‌دهد که از این جمعیت یک میلیون و ۳۹۴ هزار و ۸۷۲ نفر، معادل ۳۹ درصد در شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر و مناطق روستایی و عشایری و ۲ میلیون و ۱۹۰ هزار و ۱۱۱ نفر معادل ۶۱ درصد در شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر و کلان‌شهر اهواز در قالب ۵۱ بخش و ۲۴ شهرستان هستند. 
 
وی به نقش پزشک خانواده و نظام ارجاع در تحقق عدالت سلامت و دسترسی آسان به خدمات به بهداشتی درمانی در جامعه اشاره کرد و گفت: به منظور اجرای این برنامه در حوزه روستایی، ۱۵۵ مرکز جامع سلامت روستایی فعالیت می‌کنند و ۶۶۴ خانه بهداشت با بیش از یک‌هزار و ۳۵۴ بهورز متشکل از بهورزان مرد و زن در سطح یک به ارائه خدمات مشغول هستند.
 
رئیس مرکز بهداشت خوزستان افزود: همچنین در این برنامه ۳۰۰ پزشک در ۱۵۵ مرکز مستقر بوده و ۲۷۳ ماما با سایر کارشناسان از جمله، بهداشت محیط، مبارزه با بیماری‌ها، کارشناسان آزمایشگاهی، دارویی، تغذیه و کارشناسان سلامت روان، کلیه خدمات بهداشتی درمانی را در سطح یک ارائه می‌دهند. 
 
دکتر شریفی عنوان کرد: پزشک خانواده و نظام ارجاع یکی از دستاوردهای بسیار مهمی است که کاهش هزینه‌ها از جیب مردم، عدالت در سلامت و دسترسی آسان به خدمات (به طوری که همه افراد با هر بعد مسافتی بتوانند در کوتاه‌ترین زمان ممکن خدمات بهداشتی درمانی را دریافت نمایند) و همچنین ارتقای کیفیت خدمات، از جمله نتایج اجرای آن می‌باشد.
 
وی ادامه داد: نظام پزشک خانواده یکی از آرمان‌های حوزه سلامت است؛ اکنون پزشک خانواده در سطح یک، در حال ارائه خدمات بهداشتی درمانی به روستاییان است و اگر این برنامه در سطح دوم (سطح تخصصی) و سطح سوم (سطح فوق تخصصی)، همچون سطح یک به درستی در حوزه درمانی و بیمارستانی اجرا شود و آن تعداد از بیمارانی که نیاز به ارجاع به سطوح بالاتر دارند به درستی هدایت شوند، این امر می‌تواند به یکی از بهترین دستاوردهای حوزه سلامت تبدیل شود.
 
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز گفت: در سال گذشته یک میلیون و ۴۰۵ هزار و ۸۸۱ خدمت مامایی، ۳۰۰ هزار و ۴۸۱ خدمت آزمایشگاهی، ۱۷ هزار و ۱۸۱ خدمت رادیولوژی و ۱۰ هزار و ۷۰ خدمت سونوگرافی، همگی به صورت رایگان و در قالب قرارداد با بخش خصوصی و دولتی به مردم در مناطق روستایی ارائه گردید و ارجاع تعداد ۵۰ هزار مورد به متخصص نشان می‌دهد نظام ارجاع نیز به درستی در حال اجراست. 
 
دکتر شریفی عنوان کرد: طرح پزشک خانواده در استان خوزستان در حوزه روستایی به طور صد در صد اجرایی شده است. در حوزه شهری نیز اجرای طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع، سال گذشته در شهر کارون و در اواخر سال، در امیدیه به عنوان دو شهر پایلوت آغاز شد و خدمات بهداشتی درمانی در قالب این برنامه در حال ارائه می‌باشد.
 
وی اظهار داشت: در حوزه شهری به جای بهورز، مراقب سلامت فعالیت می‌کند و به ازای هر ۱۵۰۰ نفر یک مراقب سلامت به ارائه خدمت می‌پردازد و قرار است در صورت اجرای طرح پزشک خانواده در حوزه شهری، به ازای هر ۳ هزار نفر جمعیت، یک پزشک و دندانپزشک فعالیت کند و مردم به صورت مستقیم خدمات بهداشتی درمانی را دریافت خواهند کرد. 
 
رئیس مرکز بهداشت خوزستان در خصوص ارائه خدمات دندانپزشکی در طرح پزشک خانواده، گفت: در حوزه روستایی ۱۳ خدمت دندانپزشکی در حال ارائه می‌باشد و ۷۱ یونیت دندانپزشکی در روستاهای استان فعال است.
 
دکتر شریفی با بیان اینکه دسترسی آسان به خدمات بهداشتی درمانی از مهم‌ترین اهداف اجرای طرح پزشک خانواده در حوزه‌های شهری و روستایی است، اظهار داشت: یکی از اقدامات مهم در روند تحقق این هدف، آماده‌سازی زیرساخت‌های اجرای طرح از جمله ساختن مراکز جامع سلامت، پایگاه‌های سلامت و خانه‌های بهداشت است.
 
وی ادامه داد: در حوزه روستایی ۹۰ درصد از املاک مربوط به واحدهای بهداشتی که بالغ بر ۹۵۰ واحد است، دولتی می‌باشد که وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی قدم‌های بسیار بزرگی در این راستا برداشته است. 
 
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز به چالش عمده در حوزه شهری برای عدم دسترسی آسان به خدمات، اشاره کرد و گفت: جابجایی پایگاه‌های سلامت و مراکزی که ساختمان استیجاری دارند، به دلیل عدم پرداخت به موقع اجاره‌بها و استاندارد نبودن ساختمان آن‌ها برای یک واحد بهداشتی از عمده‌ترین چالش‌های پیش‌رو برای دسترسی به خدمات است.
 
دکتر شریفی اظهار داشت: می‌توان با همت سازمان مسکن و شهرسازی، شهرداری‌های مناطق، خیرین سلامت و حوزه بهداشت استان و دانشگاه علوم پزشکی، این زیرساخت‌ها را ارتقا داد تا شهروندان در کوتاه‌ترین زمان ممکن به خدمات لازم دسترسی پیدا کنند.
 
وی ادامه داد: از دیگر چالش‌های اجرای نظام ارجاع در استان می‌توان به زیرساخت الکترونیک اشاره کرد؛ اگرچه ثبت داده‌ها از طریق سامانه سیب در حال انجام است اما در برخی از مناطق زاگرس‌نشین به دلیل عدم وجود فیبر نوری دسترسی به اینترنت به سختی صورت می‌گیرد. 
 
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز خاطرنشان کرد: برای حفظ سلامتی و ارتقای شاخص‌های سلامت در استان، علاوه بر نقش‌آفرینی متعهدانه مجموعه‌های مختلف دانشگاه علوم پزشکی، جلب مشارکت‌های مردمی نیز در حوزه بهداشت، می‌تواند در کاهش بار بیماری‌ها و بهبود وضعیت بهداشت و سلامت در سطح استان موثر باشد.
  • گروه خبری : گروه های مطالب,دانشجویان
  • کد خبر : 5431
کلمات کلیدی
کاوه انصاری
خبرنگار

کاوه انصاری

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

پکس مرکزی

پکس مرکزی

نوپا (نظام نوین اطلاعات پژوهش‌های ایران)

اورژانس 115

اورژانس 115

سامانه نوبت‌دهی

آیین‌نامه و بخشنامه‌ها

نشریات علمی

پیشخوان مجوزهای کشور

سامانه رسیدگی به شکایات

سامانه پیگیری مکاتبات

خدمات شناسه‌دار

سالنامه آماری

دانش آموختگان

نمایشگاه مرکز رشد دارویی، سلامت

ملاقات با مدیران